Tips voor mensen met autisme bij nieuwjaar!

In deze blog geef ik tips voor mensen met autisme bij nieuwjaar, want er kunnen jou veel dingen overvallen. Bijvoorbeeld: bijeenkomsten, mensen die jou gelukkig nieuwjaar willen wensen en de nieuwe plannen die iedereen heeft.

1. Nieuwjaarsbijeenkomsten

Bekijk welke nieuwjaarsbijeenkomsten jij wil bijwonen. Ik heb er zelf al meerdere gepland staan in januari. Ik bekijk welke ik het leukste vind of waar ik belangrijke informatie kan krijgen voor het jaar 2023. Voor zo’n bijeenkomst bekijk ik waar ik tussendoor wat rust kan gaan pakken. Of ik ga minder lang naar de bijeenkomst en de dagen voor zo’n bijeenkomst neem ik al wat meer mijn rust.

Hiervoor gebruik ik de volgende gedachte als ik niet de hele dag vol houd : ‘het is niet erg, dat ik niet de hele bijeenkomst vol houd. Ik ben ingeval even bij geweest.’. Dat helpt mij om toch te gaan, maar ook weg te gaan als het te veel wordt.

2. Gelukkig nieuwjaarwensen

Herken jij dat ook, dat je liever wegrent, als iemand weer langs komt om jou gelukkig nieuwjaar te wensen? Mede doordat je niet weet welke houding je moet aannemen? Ik kijk vaak wat andere mensen doen. Alleen als je dat doet, kan je over je eigen grens gaan. Wellicht heb je liever geen hand of de 3 zoenen van jouw relaties, omdat het te veel prikkels voor jou zijn.

Dus bedenk van te voren wat jij fijn vindt en ga in die houding staan. Heb je liever geen 3 zoenen houdt dan je afstand of ontwijk de mensen, alleen dat kan een beetje verkeerd overkomen. Je kunt aangeven dat een hand voldoende is voor jou.

3. Overzicht in jouw nieuwe plannen

Je hebt vast goede voornemens of nieuwe plannen voor het jaar 2023. Pak dit niet gelijk allemaal op in januari, dat is te veel en je hebt nog een heel jaar. Maak een lijstje van jouw nieuwe plannen of voornemens en plan dit over de 12 maanden heen in. Zo houdt jij rust en overzicht over het hele jaar heen zonder gelijk te veel druk in januari.

Voelde jij in 2022 gestrest, gehaast, had jij te weinig rust en overzicht in jouw leven? Vraag hier jou een GRATIS kennismakingsgesprek aan en dan bekijken we samen wat ik voor jou kan doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *