Paardencoaching bij mensen met autisme

Gedragsverandering door paardencoaching

Het effect van paarden coaching kan zijn het versnellen van gedragsverandering bij mensen (met of zonder autisme).  Gedragsverandering is natuurlijk heel breed. Een voorbeeld daarvan is het leren omgaan met prikkels van buitenaf of een sociale vaardigheidstraining. Dat betekent dat mensen leren kijken naar de andere signalen en wat ze betekenen. Bij paarden is het heel duidelijk. Als de oren plat naar achter staan is het paard niet blij, paard is boos.
Hoe ziet het er uit als jij boos bent? En hoe ziet dat er uit als je familie, collega of partner boos is?
De paardentrainer maakt elke keer een vertaalslag. Hoe ga jij om als je ziet dat een paard boos is? Het paard geeft duidelijk aan ‘dit vind ik niet fijn’. Omdat misschien jij daar te druk staat te springen of te hard staat te gillen óf te vloeken.

Zo leren we de kinderen of volwassenen spelenderwijs, maar wel in het echt met hun eigen gedrag omgaan. Je ervaart ook welk invloed dat gedrag heeft op de paarden en uiteindelijk op de mens. We gebruiken de paarden in de therapie als een vertaalsysteem. Want het is (soms) makkelijker contact te maken met een dier: een paard, een hond, een konijn om vervolgens dat toe te passen op de mens.

Zelfvertrouwen door met paarden te werken.

Paarden zijn net als mensen kuddedieren, sociale wezens. Daardoor kunnen ze ook verbinding maken met mensen en hun gedrag. Een paard of een kuddedier zou altijd willen vertrouwen op een leider. Als jij twijfelt of niet weet waar jij naar toe moet of jij niet weet hoe je het moet doen, dan pikt het paard die signalen op. Dan zal hij jou niet zo snel volgen. Je bent dan geen betrouwbare leider. Als jij met zelfvertrouwen laat weten wat jij wil doen, uitstraalt, volg mij maar. Dan is het veilig en zal het paard je sneller volgen.

Ervaring Sem 13 jaar

Sem is 13 jaar en heeft paardrijles. Wat levert paardrijles voor zijn autisme op? Sem krijgt erg veel zelfvertrouwen van de paarden. Hij vindt het leuk dat ze een eigen karakter hebben maar Sem niet veroordelen als hij een keer een mindere bui heeft. Sem heeft meestal Aukje, een paard wat hele strikte aanduidingen moet hebben. Soms zit hij ook op Silke een paard die heel snel weet wat ze moet doen. Doordat hij veel leert op Silke brengt hij dat in praktijk bij Aukje en als dat dan lukt is hij helemaal blij en blaakt van zelfvertrouwen.

Laagdrempelig vaardigheden leren.

Het gedrag van een mens kan veranderen en zelfs verbeteren door paarden coaching, doordat werken met dieren veel laagdrempeliger is. Het is daardoor makkelijker om dingen te leren. Dieren gaan niet achteraf over jou roddelen, ze gaan niet zeggen dat je stom bent. Dieren zijn eerlijker dan mensen. Mensen hebben geleerd om in verschillende situaties maskertjes op te zetten. Dieren doen dat niet, die prikken daar dwars doorheen. Als jij stoer doet en je bent eigenlijk heel onzeker. Dan voelt het paard in dit geval jouw onzekerheid. Spelenderwijs leren we de deelnemers met oefeningen om het gedrag te veranderen of te verbeteren, in de hoop dat mensen zelf gaan werken met het geleerde in hun dagelijks leven. Het maakt niet uit of je een autistisch werkend brein hebt of niet.


 

 

Verbinding

In oktober 2021 kwamen 5 toekomstige autismecoaches bij elkaar om alvast voor de opleiding met elkaar te verbinden. We hadden een gezamenlijk activiteit en dat was een paardencoachsessie, alleen vooraf vond één autismecoach het erg spannend door de spanning werd ze zelfs een beetje verdrietig. Ze wist niet wat ze kon verwachten. De hele groep autismecoaches gingen naar de paardenbak om kennis te maken met de paarden. Degene die eerst zich een beetje bang voelde langzaam verbinding komen met het paard. Ze had het gevoel dat ze het paard kon vertrouwen. Ze was vooraf eerst heel erg bang, maar door de vertrouwen en de verbinding van de paarden is ze bij 2 opdrachten, toch als eerste gegaan.

Het knuffelhormoon

Met de training ben je vaak buiten bezig. Dit zorg voor een natuurlijke leeromgeving. Dit draagt allemaal positief bij. Tijdens het coachen ben je ook in beweging en tussendoor aai je en knuffel je het paard. Daardoor pak je dingen sneller op en je maakt het hormoon Oxytocine aan. Deze hormoon heeft een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten en geef je een plezierig gevoel.

Wil jij gevoel ook goed kunnen aangeven? Wil je meer kunnen ontspannen of meer inzicht in jouw autisme of structuur in jouw leven? Vraag hier jouw gesprek aan.

Chantal

De theorie van paarden training/coaching heb ik gekregen van Chantal van Koert. Zie foto hiernaast, waar zij bezig is met een training.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *