Met autisme in contact komen met andere mensen.

Door mijn autisme vond ik het lastig om in contact te komen met andere mensen. Ik wilde wel contact met mensen, alleen ik had de tools om dat goed te kunnen doen nog niet in mijn rugzak. Ik vond in gesprek komen met anderen eng, ik wist niet altijd wat ik op het moment kon zeggen en ik raakte overprikkeld door alle informatie die ik niet meteen goed kon plaatsen.

Hoe kom ik in contact met ander andere mensen?

Mensen vinden het leuk om over zichzelf te hebben. Deze tip kreeg ik van mijn toenmalige begeleidster. Deze vragen leerde ik te stellen. Wat vind je leuk om te doen? Wat ga je dit weekend doen? Hoelang doe je al …? Enz.
Dit was mijn eerste stap om beter in contact te komen met andere mensen. Elke keer als ik iemand sprak, onthield ik wat diegene had gezegd. Zodat ik daar weer op terug kon komen in het volgende gesprek. Het onthouden van alle informatie was alleen erg vermoeiend.

Emoties begrijpen van mijzelf en anderen.

Het was voor mij moeilijk om mijn emoties te uiten en over mijn gevoelens te praten. Door over emoties te lezen in het boek ‘ alles wat ik voel van, van Stine Jensen begreep ik steeds meer wat ik voelde en kon ik er makkelijker over praatte, kon ik beter mijn eigen grens aanvoelen en aangeven.

Hoe worden mijn gesprekken langer?

Mijn gesprekken waren erg kort, doordat mijn zinnen vaak uit een paar woorden bestonden. Door naar anderen te luisteren, leerde ik opmerkingen te maken die mensen uitnodigen om meer te vertellen. Na een tijdje wist ik zelf wanneer ik welke opmerking kon maken en merkte ik op dat mijn gesprekken langer werden.

Plekken waar je makkelijker contact kan maken.

Er bestaan autismecafés voor mensen met autisme. Dat zijn vaak bijeenkomsten in café of buurthuizen waar rekening wordt gehouden met autisme. Bijvoorbeeld: bij je eerste bezoek word je opgevangen en loopt er iemand met je mee tijdens zo bijeenkomt. Er wordt rekening gehouden met de prikkels in ruimtes en wordt bij de avonden een duidelijke structuur aangeboden.

Het effect van het geleerde

Doordat ik dit allemaal heb geleerd, maak ik makkelijker contact met andere mensen. Ik weet wat ik kan vertellen en ik begrijp beter wat ze bedoelen. Als ik samen ben met mijn familie, vrienden en collega’s hebben we fijne en gezellige gesprekken en als het nodig is serieus gesprekken.

Hoe kan ik jou helpen?

Wil jij makkelijk in contact komen met andere mensen, vriendschappen opbouwen en jouw relaties begrijpen? Bijvoorbeeld waarom ze bepaalde dingen zeggen en doen?

Ik kan jou helpen beter in contact te komen met andere mensen. Met het traject betere relaties gaan we samen aan de slag met werkbladen en oefeningen. Door samen te kijken hoe jij dit in situaties kan uitvoeren. Wil jij dit? Vraag hier jouw gratis kennismakingsgesprek aan of stuur een e-mail naar info@insightaut.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *