Jobcoaching bij autisme.
Bij mij was er gelijk een mogelijkheid om open te zijn over mijn autisme op het werk. Alleen ik kon en durfde dit persoonlijk nog niet goed. Ik kon dit niet goed wegens de beperkingen van mijn autisme en durfde mij nog niet goed open te stellen, omdat ik eerst vertrouwen moest krijgen dat het nu wel goed zou gaan door eerdere mislukkingen, meningen en opvattingen op werk. AutiTalent werkt veel samen met jobcoaches en doordat AWVN open stond voor een jobcoach werd dit makkelijker.
Ben jij benieuwd hoe ik opener ben geworden op de werkvloer? Lees hier verder.
Wat doet een jobcoach?
Een jobcoach stelt mensen met een beperking in staat om bij een werkgever aan de slag te gaan en te blijven. Daarbij wordt altijd gekeken naar twee kanten: de functie, werkplek en omgeving waarin de werknemer moet functioneren aan de ene kant en de mogelijkheden van de werknemer en mag weg aan de andere kant. Om goed te kunnen werken is het belangrijk dat er een klik is tussen de werknemer en de jobcoach. Daarnaast moet er tijd worden genomen om vertrouwen op te bouwen.
Een jobcoach moet zich goed inleven in wat de werknemer meemaakt en de werkzaamheden die hij moet verrichten. Soms werkt hij zelfs een tijdje mee om te observeren wat er gebeurt en hoe het contact met collega’s, leidinggevenden en eventueel klanten van het bedrijf verloopt. De werknemer wordt op basis van een plan letterlijk bijgestaan in het uitvoeren van de werkzaamheden en leert om zaken op te pakken. Directe feedback is daarbij nodig. Tegelijk helpt de jobcoach ook de directe omgeving – collega’s en leidinggevenden – om met de collega met een beperking om te gaan. Het doel is namelijk zorgen dat de medewerker elke dag met plezier naar zijn werk kan gaan, het betaalde werk behoudt en een meer zelfstandige toekomst kan opbouwen.
job-coaching bij autisme
De jobcoach kijkt naar wat jouw autisme is en welke invloed dat op jouw werk kan hebben. Er wordt gekeken welke aanpassingen en begeleiding nodig zijn om de kwaliteiten van de werknemer goed tot uiting te laten komen.
Vaak zijn de aanpassingen op de werkvloer een werkplek met weinig prikkels. Bij mensen met autisme worden de prikkels niet gefilterd, waardoor alles in één keer binnenkomt. Dit kost meer energie en kan uiteindelijk stress opleveren. De stress van iemand met autisme loopt sneller op, dan bij werknemers zonder autisme. Dit komt onder andere doordat iemand met autisme niet altijd zelf ervaart dat hij/zij stress heeft, of dit niet durft aan te geven. Om het bespreken van stress makkelijker te maken is het handig om altijd vooruit geplande gesprekken in de agenda te hebben met een vast persoon, zodat de stress gemonitord kan worden door de werknemer en werkgever. Dan kan er snel ingrepen worden als de stress meer wordt.
Zoek jij een jobcoach die gespecialiseerd is in autisme? Neem dan contact op met Martine Scharp via haar website.
Op de foto zie je mij en Martine samen. Martine heeft mij ongeveer 2 jaar gecoacht op het werk in de begin periode. Laatst zijn we weer bij elkaar gekomen om bij te kletsten en om deze blog te maken.
Wat is het resultaat voor de werkgever en andere werknemers.
Selma van Two springs zegt: “Als HRM-er vind ik het fijn wanneer een werknemer met een psychische kwetsbaarheid zich openstelt over zijn mogelijkheden en beperkingen. Daardoor kunnen we beter helpen en faciliteren. Natuurlijk moet het reëel zijn wat de medewerker vraagt aan de werkgever/collega’s en wat nodig is om goed tot z’n recht te komen. Er kan vaak veel en zeker wanneer iemand zelf duidelijk en open is in het contact, zit er ook een heel krachtige kant aan kwetsbaarheid. Ik kan dan ook ‘gewoon’ de vragen stellen die ik heb, voel me vrijer om mee te denken. Effectief energiemanagement, alert zijn op grenzen, voortbouwen op sterke punten en ontwikkeldoelen en elkaar ondersteunen zijn voor goed samenwerken belangrijk.”
Ben je op zoek naar Autismecoach met eigen ervaring? Vraag hier jouw GRATIS kennismakingsgesprek aan.