De vergelijking van quarantaine en vakantie.

Deze week moest ik in quarantaine. Ik had ergens corona opgelopen. De eerste dagen vond ik het fijn om thuis te zitten en geen andere verplichtingen te hebben dan mijn werk. Ik werk nu thuis en ik had toch nergens anders energie voor! Alleen na een paar dagen ging ik mij vervelen op de momenten waar ik niets gepland had. Ja, tijdens een quarantaine vallen alle fysieke sociale activiteiten weg die gepland zijn in je agenda. Dit gevoel bracht mij terug bij herinneringen van vroeger tijdens de schoolvakanties. Toen had ik ook veel niet opgevulde tijd had en dat voelt voor mij als lege, nutteloze tijd.

Lege tijd.

Lege tijd vind ik lastig door mijn autisme. Ik kan hier steeds beter mee omgaan, behalve als de balans niet goed is of mijn agenda vanzelf leger wordt. Dan vind ik omgaan met lege tijd lastig. Wanneer ik te veel lege tijd heb of ik niet weet wanneer ik het wel weer drukker ga krijgen en dingen te doen heb. Ik kom dan niet meer in actie. Doordat ik niet tot actie kom, krijg ik te weinig prikkels binnen, waardoor ik onderpikkeld raak en uiteindelijk somber wordt en op zo’n moment ga ik meer piekeren.

Hoe kan je lege tijd invullen.

Lege tijd kan je invullen door vooraf een lijst te maken met dingen die je kan doen op het moment dat je niks hoeft. Kijk altijd naar een plan b, als plan a niet doorgaat en vraag hulp om, als dit zelf niet lukt.

Dit is mijn lege-tijdlijst.

legpuzzel
puzzelen uit een puzzelboek
schoonmaken
wandelen
sporten
gitaar spelen
tv kijken
bakken
spontaan met mensen afspreken of bellen
tuinieren

Hoe maak je een lege-tijdlijst?

Pak een leeg papiertje. Schrijf op een moment dat je je rustig voelt op wat jouw hobby’s/interesses zijn of dingen die je sowieso dagelijks/wekelijks moet doen. Zodat je altijd iets kan oppakken, wanneer je je somber voelt of irritant wordt naar andere of dat je tegen op ziet dat je een leeg vlak hebt in je agenda.

Heb je moeite met lege tijd en weet je niet hoe je dit opvult? Word jij hier onrustig van en lukt het jou niet meer tot actie te komen? Vraag hier jouw GRATIS kennismakingsgesprek aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *