Autorijden met autisme

3 autorijscholen, 4 rijinstructeurs en na 2 jaar een autorijbewijs.

Bovengenoemde titel was bij mij het geval. Voor mensen met autisme duurt het soms langer dat ze hun rijbewijs halen.

Ik neem je even met een autorit.

Voordat de auto gaat rijden moet je al aan veel dingen denken.
Heb ik mijn rijbewijs/ID-kaart en sleutel? Weet ik waar ik naar toe ga, hoe ik moet rijden en kom ik op tijd. Dan gaan we richting de auto. We stappen in, dan kijk ik of mijn stoel goed staat, staan alle spiegels goed. Oké we kunnen rijden.  Ik doe de koppeling naar de N, druk gelijk de rem in en draai aan de sleutel. De motor gaat draaien. Ik schakel naar de E en ik kijk of ik veilig kan weg rijden. Ja dat kan. Dit is voor een beginnende autorijder met autisme al best veel handelingen en dan ben je nog niet eens één straat uit.

Waarom is autorijden met autisme zo lastig?

Dit komt dat de informatieverwerking bij mensen met autisme minder goed werkt.
Ze kunnen de informatie wat onder weg gebeurt minder snel verwerken en de handelingen die je moet leren voor het autorijden. Het automatiseren van de handelingen duurt langer. 

Daardoor duurt het ook vaak langer dat ze hun rijbewijs halen. Ook moet de instructeur iets anders lesgeven, namelijk alles moet stap voor stap uitgelegd worden. Eerst de handeling goed, dan het kijken bijvoorbeeld.  Daardoor kost het meer tijd en extra lessen, dan iemand zonder autisme. Daarbij is het fijn dat mensen met autisme dezelfde instructeur hebben. Want verschillende instructeurs kunnen de handeling op verschillende manieren uitleggen. Wat iemand met autisme error kan geven. Dan missen ze de herkenning in de lesstof

Autorijden met autisme | decoratieve foto

Welke rijschool is geschikt voor mensen met autisme?

Er zijn rijscholen waar gespecialiseerde instructeurs werken die ervaring hebben met (of kenmerken van) autisme. Doordat ze een rijinstructeur plus opleiding hebben gedaan. Daarbij is het ook handig om een rijschool en rijinstructeur te nemen, die lesgeven in een schakel en/of automaat. Als schakelen niet zou lukken doordat het te veel moeite kost om alle handelingen te gelijk te doen, kan je nog over gaan naar automaat bij dezelfde autorijschool. Op deze website: https://www.rijles-en-autisme.nl/  staat een lijst met rijscholen die erkend zijn om rijles te geven aan mensen met autisme.  Woont u in de omgeving Gouda, dan kan ik Rijschool Succes- Mimpen aanraden. Geef bij het aanmelden wel aan dat je een vorm van autisme hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *